» 
allemand anglais arabe bulgare chinois coréen croate danois espagnol estonien finnois français grec hébreu hindi hongrois islandais indonésien italien japonais letton lituanien malgache néerlandais norvégien persan polonais portugais roumain russe serbe slovaque slovène suédois tchèque thai turc vietnamien
allemand anglais arabe bulgare chinois coréen croate danois espagnol estonien finnois français grec hébreu hindi hongrois islandais indonésien italien japonais letton lituanien malgache néerlandais norvégien persan polonais portugais roumain russe serbe slovaque slovène suédois tchèque thai turc vietnamien

définition - Selma_Lagerlöf

voir la définition de Wikipedia

   Publicité ▼

Wikipedia

Selma Lagerlöf

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök
Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf 1909.
FöddSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 november 1858
Mårbacka, Värmland (nuvarande Sunne kommun)
Död16 mars 1940 (81 år)
Mårbacka, Värmland
YrkeLärare, författare
Nationalitet Svensk
Språksvenska
Verksam18911940
Framstående verkGösta Berlings saga (1891), Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (del 1–2, 190607)
Jerusalem (del 1–2, 190102)
Framstående priserNobelpriset i litteratur 1909
InfluenserHembygden (Mårbacka och Värmland), Mayne Reid, Bibeln, Johan Ludvig Runeberg
InflueradeMaria Ylander (smyckesformgivare)

Officiell webbplats

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, född 20 november 1858Mårbacka i Östra Ämterviks socken i Värmland i nuvarande Sunne kommun, och avled även på Mårbacka den 16 mars 1940, är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Hon var dotter till till löjtnant Gustaf Lagerlöf och Louise Wallroth. Selma Lagerlöf var 33 år när hennes debutroman Gösta Berlings saga utgavs 1891. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909.

Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöf bodde och verkade i Falun under lång tid. Det var under den tiden hon skrev sina största verk. Även sedan hon flyttat tillbaka till Mårbacka återvände hon flera gånger om året till Falun. Lagerlöf var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet de nio.

Innehåll

Biografi

Selma Lagerlöf avporträtterades av Carl Larsson 1908.

Uppväxtåren

Selma Lagerlöf föddes 1858 på herrgården Mårbacka i Östra Ämtervik, Värmland. Hon var femte barnet av ses till löjtnant Gustaf Lagerlöf och Louise, född Wallroth. Hennes farfar var kusin till Esaias Tegnér och hon var även släkt med Erik Gustaf Geijer.[1] Hon föddes med en höftskada som orsakades av att ledkulan i höften saknade ordentligt fäste.

När Lagerlöf var tre och ett halvt år gammal blev hon sjuk och helt förlamad i båda benen. Detta försvann lika plötsligt som det hade kommit, men hon hade under sin barndom inte lika lätt att leka som andra barn.

Som så många andra borgerliga barn på den tiden fick syskonen Lagerlöf sin utbildning i hemmet eftersom det nya folkskolesystemet inte var fullt utbyggt. Deras lärare kom till Mårbacka och undervisade, och Lagerlöf fick undervisning i både engelska och franska.

Selma Lagerlöf var allvarligare och stillsammare än sina syskon och kamrater, något som delvis berodde på hennes höftskada. Men hon var ett begåvat barn och tyckte mycket om att läsa. Den första roman hon läste var en indianbokOceola av Mayne Reid – och redan då, vid sju års ålder, bestämde hon sig för att bli författare.

När Selma var tio år gammal, 1868, läste hon igenom hela Bibeln. Hennes far var då mycket sjuk och hon hade fått för sig att fadern skulle bli frisk om hon läste hela Bibeln. Fadern levde 17 år till, men det går inte att finna några uppgifter om han blev helt frisk eller ej. Selma bekantade sig emellertid tidigt med språket i Bibeln, där de finns en stor spännvidd om man ser till de litterära kvalitéerna, och hom hade nytta av detta i sitt senare författarskap. När hon var tolv år gammal författade hon en längre dikt om Mårbacka och under uppväxtåren fortsatte hon att skriva på vers.

Vid fjorton års ålder tillbringade Lagerlöf en tid i Stockholm för att få sjukgymnastik för sin höftskada.

Studier och yrkesliv

Fil:Anna Ollson - Selma Lagerlöf 1881.jpeg
Selma Lagerlöf 23 år ung, år 1881.

Efter avslutad utbildning tillbringade Lagerlöf några år som hemmadotter innan hon hösten 1882 började vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm, mot faderns vilja. Under Lagerlöfs utbildningsperiod kom familjen på obestånd och Mårbacka fick säljas. Fadern avled 1885, samma år som Lagerlöf avslutade sina lärarinnestudier.

När Lagerlöf läste litteraturhistoria kom hon på att de personer som hon hört talas om i Värmland var minst lika karaktäristiska och värdefulla som de personer som Bellman och Runeberg skrivit om. Selma såg Sagan, boken som hon skulle skriva. Hon förstod att hon måste skriva om Värmland och dess folk. Men det dröjde många år innan den blev färdig.

Efter avslutad utbildning fick Lagerlöf tjänst vid Elementarskolan för flickor i Landskrona 18851895. Lagerlöf trivdes sedan med sitt arbete som lärarinna och hon uppskattades av eleverna. Selma hade förmågan att på ett fängslande sätt berätta för barnen om varje nytt land de läste om, eller om Jesus och hans lärjungar. Hon bodde tillsammans med sin faster Kajsa Lovisa Lagerlöf i ”Qvarteret Gamla Bryggan” i Landskrona.

Författarskap

År 1891 debuterade Lagerlöf med romanen Gösta Berlings saga efter att ha vunnit en pristävling i tidningen Idun. Lagerlöf färdigställde boken med hjälp av ett stipendium som ordnats av Sophie Adlersparre, grundare av Fredrika-Bremer-Förbundet. Gösta Berlings saga är en av svensk litteraturs klassiker och en skröna om livet i Värmland på 1800-talet. Den bröt mot dåvarande stilideal som förespråkade realistisk saklighet. Boken fick ett blandat mottagande av kritikerkåren.

1895 lämnade Lagerlöf sin lärarinnetjänst. Från den tiden försörjde hon sig helt på sitt författarskap, och 1897 flyttade hon med sin faster till Falun för att vara närmare sin syster Gerda.

Lagerlöf gjorde tillsammans med Sophie Elkan ett flertal längre resor i Europa och Mellanöstern. Jerusalem skrev Lagerlöf efter en av dessa resor, vilket gav henne internationellt erkännande.

Till hennes mest kända böcker hör Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, ursprungligen tänkt som lärobok i geografi där ramhandlingen är den om en pojke som får se Sverige från en gåsrygg.

Nobelpriset

Selma Lagerlöf mottar nobelpriset ur kung Gustaf V:s hand. Illustration i Svenska Dagbladet 11 december 1909.

Selma Lagerlöf tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Hon fick priset för att hon skrivit många goda böcker och för att hon genom dem också gjort Sverige känt i världen. Lagerlöf var den första kvinna som tilldelats utmärkelsen. Från 1909 bodde hon åter på Mårbacka.

Selma Lagerlöf nådde världsrykte under sin livstid och hennes böcker har getts ut på många främmande språk. Nils Holgerssons underbara resa har översatts till omkring 60 språk. Gösta Berlings saga har översatts till drygt 50 språk och har nyligen kommit ut på grekiska.

Ledamot av Svenska Akademin

År 1914 blev Lagerlöf som första kvinna invald i Svenska Akademien. Hjalmar Gullberg sa i sitt inträdestal när han 1940 efterträdde henne i akademin att hon var ”drottningen i vår litteratur, den mest berömda av svenska kvinnor i världen sedan Heliga Birgitta”.

Fil:A Blomberg - Selma Lagerlöf 1906.jpeg
Selma Lagerlöf fotograferad år 1906.

70-årsdagen

I samband med sin 70-årsdag den 20 november 1928, firades hon genom en festföreställning på Kungliga Teatern, som visade Kavaljererna på Ekeby, ett lyriskt drama i fyra akter som baserades på hennes roman Gösta Berlings saga.[2]

Politiskt engagemang

Selma Lagerlöf deltog i kampen för kvinnlig rösträtt, bland annat som talare på den internationella rösträttskongressen i Stockholm 1911 och vid segerfesten 1919. Hon blev medlem i frisinnade landsföreningen 1916 och förblev sedan organiserad liberal livet ut. År 1934 var hon en av dem som skrev under uppropet för folkpartiets bildande. Hon var även aktiv i kommunpolitiken i Östra Ämtervik.[3]

Selma Lagerlöf tog avstånd från förföljelsen av judarna i Tyskland1930-talet. Det ledde till en bojkott men Lagerlöf ändrade sig inte, även om en del ville att hon skulle engagera sig mer.[4] Hon hjälpte Nelly Sachs att fly till Sverige. Journalisten och författaren Bosse Schön hävdar att hon stödde rasbiologin.[5]

Brevväxling

En fördjupad bild av Selma Lagerlöf har framkommit i och med att brevväxlingarna med Selmas två livskamrater, Sophie Elkan (Du lär mig att bli fri, 1992) och Valborg Olander (En riktig författarhustru, 2006) publicerats.[6][7] I breven beskrivs en ytterst stark kärlek till de båda kvinnorna och det rådde förmodligen en kraftig rivalitet mellan de två väninnorna. Kärlek mellan personer av samma kön var inte accepterat och Selma riskerade att hamna på tukthus mer än en gång.Även hennes brev till modern gavs ut 1998 under titeln Mammas Selma.

Selma Lagerlöfs död

Fil:Atelje Jaeger - Selma Lagerlöf 1928.jpeg
Selma Lagerlöf fotograferad år 1928.

Torsdagkvällen den 7 mars 1940 satt hon tillsammans med sin syster, när hon började känna sig klen och trött. På natten blev hon häftigt sjuk och låg medvetslös till sängs en vecka. Lördag morgon klockan 07:25 den 16 mars avled Selma Lagerlöf, 81 år gammal, i sviterna av en hjärnblödning och lunginflammation.

Söndagen den 17 mars läste kyrkoherden från predikstolen i Östra Ämterviks kyrka: ”Härmed tillkännagives att vår församlings främsta medlem, författarinnan filosofie doktor Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf av Mårbacka har kallats hädan genom en stilla död.” Hon ligger begraven där också, i Östra Ämtervik.

Selmas syster, Gerda Ahlgren, fick mottaga ett kondoleanstelegram från kung Gustaf V: ”Fru Ahlgren, Mårbacka. Mottag och framför till närmaste anhöriga mitt hjärtliga och varma deltagande vid en av vårt lands största författarinnors, d:r Selma Lagerlöfs bortgång.”

påskaftonen 1940 lämnade Selma Lagerlöf Mårbacka för sista gången. Utmed vägen var flaggorna hissade på halv stång. Av Mårbackas män bars den vita kistan in i kyrkan. Utefter kyrkogången stod skolbarnen med små blågula flaggor i händerna för att ta ett sista farväl av Selma Lagerlöf. Begravningen refererades i radion av Sven Jerring.

Postuma uppmärksammanden

Avbildad på 20-kronorssedel

År 1992 blev Selma Lagerlöf den första kvinnan avbildad på en svensk sedel. 20-kronorssedeln har förutom hennes framträdande porträtt också försetts med text ur Gösta Berlings saga och på baksidan en bild där Nils Holgersson flyger på gåsryggen.

Minnesmynt

Till 150-årsminnet av Selma Lagerlöfs födelse släppte Sveriges Riksbank två minnesmynt, ett 200-kronorsmynt i silver och ett 2 000-kronorsmynt i guld. Båda har samma porträtt av Lagerlöf som motiv på framsidan. Silvermyntet har på frånsidan flygande gäss och guldmyntet en solros. Mynten är formgivna av Jon Holm.[8]

Krater

Planeten Venus större kratrar är uppkallade efter kända kvinnor. En av dessa heter Lagerlöf efter just Selma Lagerlöf.

Bibliografi

Biografier

 • Jan Verner-Carlsson, Kära fröken Lagerlöf, Oslo: Geelmuyden Kiese (1999), ISBN 82-7547-053-6,
  • översatt av Karin Bakken till norska med titeln Kjære frøken Lagerløf, Oslo: Geelmuyden Kiese (1999), ISBN 82-7547-014-5 ib.

Se även

Referenser

Noter

 1. ^ Ord och bild 1913
 2. ^ Erik Lindorm: Gustaf V och hans tid: en bokfilm 1928–1938, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1979. ISBN 91-46-13379-8. 
 3. ^ Anders Johnson: Kämpande liberalism, Stockholm 2002. 
 4. ^ Uppgifter i tre webbkällor:
 5. ^ SvD: Selma Lagerlöf kopplas ihop med rasbiologin
 6. ^ Selma Lagerlöf: Ying Toijer-Nilsson: Du lär mig att bli fri. Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan. Urval och kommentarer av Ying Toijer-Nilsson, Bonnier & Selma Lagerlöf-sällskapet, Stockholm 1992. ISBN 91-0-055397-2. 
 7. ^ Selma Lagerlöf: Ying Toijer- Nilsson: En riktig författarhustru. Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander. Urval och kommentarer av Ying Toijer-Nilsson, Bonnier, Stockholm 2006. ISBN 91-0-010529-5. 
 8. ^ "Pressmeddelande från Sveriges Riksbank" (PDF-fil). 12 mars 2008. http://www.riksbank.se/pagefolders/34431/nr13.pdf. Läst 9 januari 2009. 

Tryckta källor

 • Svenska kvinnor i offentlig verksamhet, Porträtt och biografier samlade och utgivna av N.S. Lundström, Uppsala 1924 s. 190
 • Fil. dr. Harald Schiller, Händelser man minns – en krönika 1920–1969, (1970)
 • Nationalencyklopedin (2007)
 • Sveriges befolkning 1890 Riksarkivet (2003)

Webbkällor

Externa länkar


Företrädare:
Albert Theodor Gellerstedt
Svenska Akademien,
Stol nr 7

1914-1940
Efterträdare:
Hjalmar Gullberg


 

Toutes les traductions de Selma_Lagerlöf


Contenu de sensagent

 • définitions
 • synonymes
 • antonymes
 • encyclopédie

 • synonym

Dictionnaire et traducteur pour mobile

⇨ Nouveau : sensagent est maintenant disponible sur votre mobile

   Publicité ▼

sensagent's office

Raccourcis et gadgets. Gratuit.

* Raccourci Windows : sensagent.

* Widget Vista : sensagent.

dictionnaire et traducteur pour sites web

Alexandria

Une fenêtre (pop-into) d'information (contenu principal de Sensagent) est invoquée un double-clic sur n'importe quel mot de votre page web. LA fenêtre fournit des explications et des traductions contextuelles, c'est-à-dire sans obliger votre visiteur à quitter votre page web !

Essayer ici, télécharger le code;

SensagentBox

Avec la boîte de recherches Sensagent, les visiteurs de votre site peuvent également accéder à une information de référence pertinente parmi plus de 5 millions de pages web indexées sur Sensagent.com. Vous pouvez Choisir la taille qui convient le mieux à votre site et adapter la charte graphique.

Solution commerce électronique

Augmenter le contenu de votre site

Ajouter de nouveaux contenus Add à votre site depuis Sensagent par XML.

Parcourir les produits et les annonces

Obtenir des informations en XML pour filtrer le meilleur contenu.

Indexer des images et définir des méta-données

Fixer la signification de chaque méta-donnée (multilingue).


Renseignements suite à un email de description de votre projet.

Jeux de lettres

Les jeux de lettre français sont :
○   Anagrammes
○   jokers, mots-croisés
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris est un jeu de lettres gravitationnelles proche de Tetris. Chaque lettre qui apparaît descend ; il faut placer les lettres de telle manière que des mots se forment (gauche, droit, haut et bas) et que de la place soit libérée.

boggle

Il s'agit en 3 minutes de trouver le plus grand nombre de mots possibles de trois lettres et plus dans une grille de 16 lettres. Il est aussi possible de jouer avec la grille de 25 cases. Les lettres doivent être adjacentes et les mots les plus longs sont les meilleurs. Participer au concours et enregistrer votre nom dans la liste de meilleurs joueurs ! Jouer

Dictionnaire de la langue française
Principales Références

La plupart des définitions du français sont proposées par SenseGates et comportent un approfondissement avec Littré et plusieurs auteurs techniques spécialisés.
Le dictionnaire des synonymes est surtout dérivé du dictionnaire intégral (TID).
L'encyclopédie française bénéficie de la licence Wikipedia (GNU).

Copyright

Les jeux de lettres anagramme, mot-croisé, joker, Lettris et Boggle sont proposés par Memodata.
Le service web Alexandria est motorisé par Memodata pour faciliter les recherches sur Ebay.
La SensagentBox est offerte par sensAgent.

Traduction

Changer la langue cible pour obtenir des traductions.
Astuce: parcourir les champs sémantiques du dictionnaire analogique en plusieurs langues pour mieux apprendre avec sensagent.

Dernières recherches dans le dictionnaire :

2203 visiteurs en ligne

calculé en 0,046s

Je voudrais signaler :
section :
une faute d'orthographe ou de grammaire
un contenu abusif (raciste, pornographique, diffamatoire)
une violation de copyright
une erreur
un manque
autre
merci de préciser :

Mon compte

connexion

inscription

   Publicité ▼