» 
allemand anglais arabe bulgare chinois coréen croate danois espagnol estonien finnois français grec hébreu hindi hongrois islandais indonésien italien japonais letton lituanien malgache néerlandais norvégien persan polonais portugais roumain russe serbe slovaque slovène suédois tchèque thai turc vietnamien
allemand anglais arabe bulgare chinois coréen croate danois espagnol estonien finnois français grec hébreu hindi hongrois islandais indonésien italien japonais letton lituanien malgache néerlandais norvégien persan polonais portugais roumain russe serbe slovaque slovène suédois tchèque thai turc vietnamien

définition - Station_Utrecht_Centraal

voir la définition de Wikipedia

   Publicité ▼

Wikipedia

Station Utrecht Centraal

                   
    Utrecht Centraal   
Utrecht central station.jpg
Afkorting Ut
Opening 18 december 1843
Perronsporen  11 + 3 kopsporen
Perrons 7
Lijn(en) Centraalspoorweg,
Rhijnspoorweg,
Staatslijn H,
Goudse Lijn
Vervoerder(s) Logo NS.jpg  NS 
NS highspeed logo.svg  NS Hispeed 
Reizigers 228 787 (2009) per dag
Coördinaten 52°5′21″N 5°6′35″E
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Centraal
Station Utrecht Centraal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Centraal is het centraal station van de stad Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht.

Inhoud

  Algemeen

Utrecht Centraal vormt het belangrijkste knooppunt van de spoorlijnen in Nederland en is in oppervlakte het grootste spoorwegstation van Nederland. Het station kent ruim 228.000 personen die hier instappen, uitstappen en overstappen. [1] en meer dan 900 vertrekkende treinen per dag[2] Het is hiermee het drukste station van Nederland. Nabij het Utrechtse Centraal Station bevinden zich de Hoofdgebouwen (I, II, III (De Inktpot) en IV) van de Nederlandse Spoorwegen en ProRail.

  Indeling

Het station telt zeven perrons en veertien perronsporen (waarvan drie kopsporen). De stationshal, die zich boven de sporen bevindt, loopt naadloos over in het winkelcentrum Hoog Catharijne en is aan de andere zijde door middel van een overdekte loopgang verbonden met de Jaarbeurs. In 2006 zijn de perronsporen 18/19 verlengd, omdat er anders onvoldoende capaciteit zou zijn voor de dienstregeling 2007. Van dit perron vertrekken de stoptreinen van en naar Geldermalsen, Tiel en 's-Hertogenbosch en aan de andere kant liggen de spoorlijnen Woerden – Leiden en Utrecht – Rotterdam. Met de uitbreiding van dit perron is het aantal kruisende treinbewegingen afgenomen. Er is ruimte gereserveerd voor een zesde eilandperron.

  Geschiedenis

  Perron van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij in 1866, later het Centraal Station

Het station ligt ten westen in de Utrechtse Binnenstad, op de plaats waar de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij in 1843 het eerste station van de stad Utrecht opende. Dat oorspronkelijke station bood Utrecht een treinverbinding met Amsterdam en later ook Arnhem. In 1863 legde de NCS de spoorlijn naar Zwolle aan. Het NRS-station werd het beginpunt van deze lijn. Tegelijkertijd bouwde de NCS het Buurtstation, vanwaar de lokale treinen naar Amersfoort, Baarn en Zeist vertrokken. Het NRS-station en het buurtstation waren door de Leidse Rijn van elkaar gescheiden. Een loopbrug over de Leidse Rijn verbond de beide stations. In 1870 werd de door de Staat der Nederlanden aangelegde spoorlijn naar 's Hertogenbosch geopend. De staat en de NRS konden geen overeenstemming bereiken over een gezamenlijk gebruik van het NRS-station. De staat bouwde daarom een eigen station, station Utrecht SS, 750 meter ten zuiden van het NRS-station. Aan de oostkant van het centrum bouwde de HSM in 1874 het Maliebaanstation.

Van al deze stations was het NRS-station het meest gunstig gelegen. In 1874 werd Utrecht SS gesloten. Vanaf 1901 reden de treinen vanuit Hilversum door vanuit Lunetten naar het NRS-station. In 1921 kwam er een verbinding tussen Hilversum en het buurtstation. Meer en meer treinen uit Hilversum reden naar het buurtstation, in 1939 resulteerde dit in het sluiten van het Maliebaanstation. Ondertussen werd het NRS-station in 1909 omgedoopt in "Centraal Station". Na een uitbreiding van de capaciteit van het Centraal Station, werd het buurtstation in 1937 overbodig. Met de bouw van de Leidseveertunnel, die werd voltooid in 1940, konden de buurtsporen worden doorgetrokken en werden er vier kopsporen aangelegd direct naast het stationsgebouw.

  Het stationsgebouw

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1843 was al snel te klein. Na de aanleg van de spoorlijn naar Rotterdam in 1855 werd het stationsgebouw in 1856 voor het eerst verbouwd. Tien jaar later, na de aanleg van de spoorlijn naar Zwolle, werd het station opnieuw ingrijpend verbouwd. In 1936 werd het nogmaals grondig verbouwd, vernieuwd en uitgebreid naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. De gevel van het gebouw bestond grotendeels uit glas en bovenop het gebouw stonden twee beelden van Mari Andriessen. Kort daarna, op 17 december 1938 brandde het gebouw grotendeels uit, waarna het in 1939 werd herbouwd, met enige cosmetische verbeteringen. Als aandenken aan dit feit heeft er jarenlang een feniks op de nok van het station gestaan.

In 1970 werd de traverse geopend, een nieuwe voetgangersverbinding boven de sporen tussen het station en de Jaarbeurs. Deze traverse kwam net ten zuiden van het stationsgebouw te liggen. Vervolgens werd op 17 december 1973 de huidige hooggelegen stationshal geopend, aan het begin van de traverse. Daarna werd in 1975 het oude stationsgebouw afgebroken in het kader van de nieuwbouw van Hoog Catharijne. De oorspronkelijke perronkappen werden grotendeels behouden.

In 1986 werden aan de stadszijde de nieuwe kopsporen 1 en 2 in gebruik genomen, om dit nieuwe perron aan te kunnen leggen was de fietsenstalling gesloopt die werd vervangen door een ondergrondse stalling onder de sporen. Eind jaren '80 werd het station nogmaals uitgebreid onder leiding van architect H.C.H. Reijnders: de stationshal werd vergroot, zodat deze voortaan alle sporen overspande. Deze vernieuwde stationshal werd geopend op 28 april 1989. Deze hal werd van 1989 tot 28 oktober 2011 gedomineerd door het grote blauwe bord met ratelende lamellen met vertrektijden. Het werd vervangen door een nieuwe digitale versie. Het oude bord werd overgedragen aan het Spoorwegmuseum. In de periode 1993 tot 1996 werd deze stationshal opnieuw uitgebreid vanwege de aanleg van het nieuwe perroneiland 18/19 ten behoeve van de groei van het reizigersverkeer.

  Viering van 150 jaar spoorwegen

  De replica "Marc Seguin" tijdens de viering van 150 jaar spoorwegen in Utrecht.

In 1989 is ter gelegenheid van 150 jaar Nederlandse spoorwegen een grote manifestatie gehouden. Er was een expositie met treinmaterieel op de nu verdwenen rangeersporen aan de de zuidkant van het station. Daarnaast werden er regelmatig locomotief defilés gehouden met veel rijdende stoomlocomotieven. Hiervoor was een tijdelijk stoomdepot ingericht met een steenkoolvoorraad, watervoorziening en andere onderhoudsvoorzieningen.

  Ongelijkvloerse kruisingen

Door het toenemend aantal treinbewegingen moest aan de noordwestkant van het station de capaciteit flink uitgebreid worden. Aan deze kant van het station zijn er meer treinbewegingen omdat veel treinen hier kopmaken. Om de treinen in de drie hoofrichtingen: Gouda, Amsterdam en Amersfoort onafhankelijk en kruisingsvrij van elkaar af te wikkelen, is een viaduct gebouwd. In het kader van de viersporigheid naar Amsterdam en naar Utrecht Overvecht is het oorspronkelijke viaduct verlengd. Met dit viaduct kunnen de treinen uit Woerden over alle andere sporen heen rijden. Hierdoor zijn de meeste perronsporen vanuit de drie richtingen grotendeels kruisingsvrij bereikbaar geworden. (zie spoordiagram van Utrecht – Amersfoort)

  Kunst op het station

In de stationshal staat een tweetal beelden. Het standbeeld midden bij het meetingpoint is een werk uit 2005 van Wim Steins, getiteld l'Incontra. Dit beeld is gemaakt in opdracht van MS Research. De persoon boven op het werk zou wijzen naar een beeldscherm, waarop een nummer stond waarheen een sms verstuurd kon worden. Een deel van het sms-bedrag kwam dan ten goede aan de stichting en het bericht zou verschijnen in het beeldscherm. In 2010 is dit beeld (tijdelijk) verwijderd.

Aan de noordkant bevindt zich een beeld van Charles Eyck getiteld Verkeer. Dit beeld werd in 1939 aangeboden aan NS door de personeelsraad van de NS ter ere van het eeuwfeest van de spoorwegen in Nederland. In 1989 voegde de personeelraad er nog een extra plaatje aan toe ter ere van het 150-jarig bestaan, met de tekst Dwarsliggen en samenwerken schept een band.

Aan het tegelwerk in de stationshal kan men zien waar de sporen liggen, die onder hal doorlopen. In de hal hangt ook een Plaquette voor het Gevallen Spoorwegpersoneel, ter nagedachtenis aan het spoorwegpersoneel dat omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaquette hangt nabij de zuidelijke toegang naar perron 2.

In de midden- en noordtunnel zijn schilderingen aangebracht door Leön Keer (die in de noordtunnel zijn bij de herinrichting in 2009 verwijderd). Tevens is de noordtunnel verfraaid met een mozaïek van Jan Boon uit 1948, deze stamt nog uit de tijd van het stationsgebouw van Van Ravesteyn. De gekleurde vlakken bij fietsingang aan de bushaltezijde is een ontwerp van Ton van Os en dateert van de uitbreiding in 1986.[3]

  Informatieschermen

  Het groot LCD scherm van dichtbij

Vanouds hing in de centrale hal een groot bord met paletten met dynamische informatie over alle vertrekkende treinen. Dit achterhaalde systeem was niet meer te onderhouden en is op 28 oktober 2011 gedemonteerd. Twee dagen later werd een nieuw LCD-scherm, bestaande uit kleinere deelschermen, in gebruik genomen. Dit eerste LCD-scherm van groot formaat in een Nederlands station zal gevolgd worden door soortgelijke exemplaren in andere grote stations, ter aanvulling van de al bestaande kleinere LCD-schermen. Het oude scherm is in de toekomst in Het Spoorwegmuseum te zien en is nu al beschikbaar als app voor de iPad.

1rightarrow.png Zie voor treinverbindingen en bus- en tramlijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

  Busstation en sneltram

Utrecht Centraal heeft het grootste en drukste busstation van Nederland, een belangrijk knooppunt van stads- en streekbusdiensten. Aan de oostkant van het station bevinden zich naast elkaar het busstation noord en zuid, en aan de westzijde het busstation Jaarbeursplein. Het beginpunt (halte Centraal Station) van de sneltram naar Nieuwegein en IJsselstein is bij het busstation noord. Vanuit de halte Centraal Station bestaat een ondergrondse toegang tot de perronsporen van het treinstation. De streekbuslijnen vertrekken vanaf het busstation zuid.

Utrecht Centraal is een halte of eindpunt voor in totaal 82 buslijnen:

  Jaarbeursplein

Tot 12 april 2008 vertrokken vanaf het Jaarbeursplein wekelijks vele touringcars naar diverse vakantiebestemmingen. Met de herinrichting van het streekbusstation is er geen plek meer voor touringcars. Vanaf 20 april 2008 hebben een aantal streeklijnen hun begin- en eindpunt op het Jaarbeursplein. Per 1 juni 2008 vertrekken de touringcars vanaf het nieuw ingerichte terrein bij het Muziekcentrum Vredenburg te Leidsche Rijn. De lijnbussen van Eurolines vertrekken nog bij het Jaarbeursplein.

  Verbouwing station gestart begin 2011

  Schaalmodel van de toekomstige OV-Terminal in Madurodam.

Er zijn al enige jaren plannen om het station uit te breiden en te verbouwen tot een moderne en toekomstvaste OV-terminal, berekend voor 100 miljoen reizigers per jaar. Het college van Utrecht heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor de nieuwe OV-Terminal: een integraal Centraal Station dat binnen één gebouw de afhandeling regelt voor trein, sneltram en bus. De OV-Terminal wordt het grootste station van Nederland. Het huidige station verwerkt ongeveer 65 miljoen reizigers per jaar. Verwacht wordt dat dat aantal in de komende twintig jaar zal oplopen naar jaarlijks ongeveer 100 miljoen reizigers. In 2011 zijn de werkzaamheden aan het station begonnen[4] en deze zullen zo'n vijf jaar in beslag nemen. Het station heet vanaf dan een wereldstation. De verbouwing van het station is één van de projecten binnen de plannen Aanpak Stationsgebied.

  Ontwerp

De opdracht voor het Definitief Ontwerp is gegeven aan ProRail. Het ontwerp is gemaakt door Benthem Crouwel Architecten en Movares, en is in december 2005 aangeboden aan de beide opdrachtgevers, de gemeente Utrecht en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarna is een toetsingstraject gestart met onder meer diverse gemeentelijke disciplines, Rijkswaterstaat, Bestuur Regio Utrecht, hulpdiensten en private partners.

Van de nieuwe OV-terminal is op 12 juli 2007 een schaalmodel onthuld in Madurodam. Het station is daarmee het eerste gebouw in Nederland dat al in Madurodam te zien is voor het in het echt gebouwd is.[5] Daarnaast is een schaalmodel te bezichtigen in het Infocentrum Stationsgebied (vredenburg 40)

  Details

  Rond Utrecht Centraal staan overal veel fietsen geparkeerd.

Het plan was ook de eindhalte van de sneltram te verplaatsen van de oostkant naar de westkant van het station (Jaarbeursplein). Nu er sprake is van de aanleg van een tramlijn naar de Uithof, waarbij deze nieuwe lijn verbonden zal worden aan de bestaande sneltram en het BRU heeft besloten in te zetten op verdere vertramming van het Utrechtse OV-netwerk, is besloten alle tramhaltes aan de oostzijde te situeren. Aan de westzijde van de OV-terminal komen dan alle bussen. Het station zelf krijgt een ruime lichte hal met een grote glazen wand. Ook komen er stallingplaatsen voor zo'n 22.000 fietsen. Er worden speciale voorzieningen aangelegd voor de Hogesnelheidslijn Amsterdam – Keulen. Het Centraal Station zal in de eindsituatie niet meer een geheel vormen met het winkelcentrum Hoog Catharijne; er komt een nieuw hooggelegen voorplein. De looproute tussen de binnenstad en de Jaarbeurs gaat in de eindsituatie niet meer door de stationshal, maar er langs.

  Zie ook

Station Utrecht Centraal is gelegen aan de spoorlijnen:

  Externe links

  Foto's

Zicht op de perrons
Zicht op de perrons 
De stationshal werd van 1989 tot 28 oktober 2011 gedomineerd door het grote blauwe bord met ratelende lamellen met vertrektijden. Het werd vervangen door een nieuwe digitale versie.
De stationshal werd van 1989 tot 28 oktober 2011 gedomineerd door het grote blauwe bord met ratelende lamellen met vertrektijden. Het werd vervangen door een nieuwe digitale versie. 
Stadsbusstation
Stadsbusstation 
Zicht over het spoor vanaf spoor 5a
Zicht over het spoor vanaf spoor 5a 
Busstation voor streekbussen (ten ZO van het treinstation)
Busstation voor streekbussen (ten ZO van het treinstation) 
Sneltramhalte Centraal Station (ten NO van het treinstation)
Sneltramhalte Centraal Station (ten NO van het treinstation) 
Taxiplatform, inmiddels (sinds 31 januari 2011) gesloten.
Taxiplatform, inmiddels (sinds 31 januari 2011) gesloten. 
Historisch treinstel Materieel '46 als pendeldienst naar het Spoorwegmuseum
Historisch treinstel Materieel '46 als pendeldienst naar het Spoorwegmuseum 
Wissels en bovenleiding emplacement Utrecht noordzijde
Wissels en bovenleiding emplacement Utrecht noordzijde 
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Treinreiziger.net: aantal in- uit- en overstappers, stand 2009.
 2. Doorkomststaat Utrecht Centraal
 3. Een spoor van verbeelding, 150 jaar monumentale kunst en decoratie aan Nederlandse stationsgebouwen, W. R. F. van Leeuwen, 1988, Walburg Pers Zutphen
 4. Bouwput.Utrecht blog, 21 april 2008: OV-terminal in artikel 19-procedure.
 5. ProRail: Feestelijke opening Utrecht Centraal in Madurodam
Openbaar vervoer in de provincie en stad Utrecht
   
               

 

Toutes les traductions de Station_Utrecht_Centraal


Contenu de sensagent

 • définitions
 • synonymes
 • antonymes
 • encyclopédie

 • begripsbepaling
 • synoniem

Dictionnaire et traducteur pour mobile

⇨ Nouveau : sensagent est maintenant disponible sur votre mobile

   Publicité ▼

sensagent's office

Raccourcis et gadgets. Gratuit.

* Raccourci Windows : sensagent.

* Widget Vista : sensagent.

dictionnaire et traducteur pour sites web

Alexandria

Une fenêtre (pop-into) d'information (contenu principal de Sensagent) est invoquée un double-clic sur n'importe quel mot de votre page web. LA fenêtre fournit des explications et des traductions contextuelles, c'est-à-dire sans obliger votre visiteur à quitter votre page web !

Essayer ici, télécharger le code;

SensagentBox

Avec la boîte de recherches Sensagent, les visiteurs de votre site peuvent également accéder à une information de référence pertinente parmi plus de 5 millions de pages web indexées sur Sensagent.com. Vous pouvez Choisir la taille qui convient le mieux à votre site et adapter la charte graphique.

Solution commerce électronique

Augmenter le contenu de votre site

Ajouter de nouveaux contenus Add à votre site depuis Sensagent par XML.

Parcourir les produits et les annonces

Obtenir des informations en XML pour filtrer le meilleur contenu.

Indexer des images et définir des méta-données

Fixer la signification de chaque méta-donnée (multilingue).


Renseignements suite à un email de description de votre projet.

Jeux de lettres

Les jeux de lettre français sont :
○   Anagrammes
○   jokers, mots-croisés
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris est un jeu de lettres gravitationnelles proche de Tetris. Chaque lettre qui apparaît descend ; il faut placer les lettres de telle manière que des mots se forment (gauche, droit, haut et bas) et que de la place soit libérée.

boggle

Il s'agit en 3 minutes de trouver le plus grand nombre de mots possibles de trois lettres et plus dans une grille de 16 lettres. Il est aussi possible de jouer avec la grille de 25 cases. Les lettres doivent être adjacentes et les mots les plus longs sont les meilleurs. Participer au concours et enregistrer votre nom dans la liste de meilleurs joueurs ! Jouer

Dictionnaire de la langue française
Principales Références

La plupart des définitions du français sont proposées par SenseGates et comportent un approfondissement avec Littré et plusieurs auteurs techniques spécialisés.
Le dictionnaire des synonymes est surtout dérivé du dictionnaire intégral (TID).
L'encyclopédie française bénéficie de la licence Wikipedia (GNU).

Copyright

Les jeux de lettres anagramme, mot-croisé, joker, Lettris et Boggle sont proposés par Memodata.
Le service web Alexandria est motorisé par Memodata pour faciliter les recherches sur Ebay.
La SensagentBox est offerte par sensAgent.

Traduction

Changer la langue cible pour obtenir des traductions.
Astuce: parcourir les champs sémantiques du dictionnaire analogique en plusieurs langues pour mieux apprendre avec sensagent.

Dernières recherches dans le dictionnaire :

4499 visiteurs en ligne

calculé en 0,032s

Je voudrais signaler :
section :
une faute d'orthographe ou de grammaire
un contenu abusif (raciste, pornographique, diffamatoire)
une violation de copyright
une erreur
un manque
autre
merci de préciser :

Mon compte

connexion

inscription

   Publicité ▼